Investování do numismatiky - co byste měli vědět

V Čechách dnes inflace přesahuje hodnotu tří procent, což činní běžné spořicí účty a mnohé konzervativní investice prodělečné. V takové chvíli může přijít vhod poohlédnout se po něčem jiném. Právě investice do drahých kovů, zejména pak do investičních či historických mincí, může být tou pravou alternativou.

investovani-do-minci

Poznámka: Obsah tohoto článku nelze brát v žádném případě jako investiční doporučení. Uveřejněné informace a analýzy je třeba vnímat jako subjektivní názory společnosti Numismatika Pešek s.r.o.

Investování do numismatiky

Řada lidí se zájmem o investování se dříve nebo později začne zajímat i o některé alternativní možnosti. K tradičním investicím patří např. investice do drahých kovů, zejména do zlata a stříbra v podobě slitků, cihliček či investičních mincí. Alternativní investicí jsou potom mince historické. Numismatika dnes patří k oblíbeným cílům jak větších investorů, tak i široké veřejnosti jako nástroj zajímavého investování, kterému se může věnovat takřka kdokoliv. Začít s ní totiž můžete již od několika stovek korun a výši investice se meze nekladou.

investovani-do-numismatiky-minci-medaili 

„Hodnota numismatických předmětů v českých domácnostech dosahuje výše kolem 40 miliard korun.“

 

Numismatika mezi Čechy

Drahé kovy nejčastěji koupíte v podobě investičních slitků, cihliček, mincí nebo medailí. Právě mince nebo medaile se těší značné oblibě mezi investory z řad široké veřejnosti. 

Dokládají to i nedávno zveřejněné informace z numismatických aukcí, podle kterých se jen na nich v roce 2019 prodaly mince a medaile za 465 milionů korun, což představuje roční nárůst o 55 miliónů korun. Odhadem pak za posledních deset let vzrostla hodnota numismatických předmětů v českých domácnostech na dvojnásobek a dosahuje výše kolem 40 miliard korun. Numismatické odvětví je tedy v současnosti stále oblíbenější forma alternativní investice.

 

„Výhodou numismatiky je fakt, že spojuje jak cenu vzácného kovu, tak i sběratelskou hodnotu mince.”

 

Do čeho lze v numismatice investovat?

Investiční mince – mince vyražená ze vzácného kovu, nejčastěji ze zlata nebo stříbra, která má danou nominální hodnotu (např. $1), ale nepoužívá se pro běžné placení. Může mít hmotnost od několika gramů až po několik kilogramů.

Historické mince – skutečné historické platidlo. Taková mince může být stará tisíce let nebo jen několik desetiletí. Může být vyražena ze zlata, stříbra i obecných kovů. 

Medaile – mohou být novodobé i historické. Podobají se mincím, jsou ražené ze vzácných i obecných kovů, ale nemají nominální hodnotu. Vydávají se obvykle k výročím, významným událostem apod.

numismaticke-predmetyRůzné numismatické předměty
(Zdroj: Numismatika Pešek)

Nákup výše zmíněných předmětů se tak z pohledu investice liší v několika bodech. Výší nákupní přirážky, sazbou DPH, likviditou, sběratelskou hodnotou a cenou vzácného kovu. Podle těchto vlastností můžeme určit pro a proti u investice do každého z předmětů.

 

Investiční mince

Začneme u investičních mincí. Jejich výhoda spočívá zejména v tom, že se jejich numismatická hodnota příliš neliší od burzovní hodnoty kovu a lze je snadno a rychle koupit i prodat. Investiční mince jsou navíc malé a dají se dobře skladovat a v případě nákupu většího množství je lze prodávat postupně, narozdíl od těžších slitků. Jejich nákupem se tedy nestáváte sběratelem, ale především investorem. 

Hmotnost investičních mincí se udává v kilogramech nebo trojských uncích (zkratka Oz, 1 Oz = 31,1035 g). Pro představu se v roce 2018 daly 1 Oz stříbrné investiční mince pořídit za cenu kolem 450 Kč. Dnes je pořídíte kolem 750 Kč. Mince ze zlata o stejné hmotnosti stála tehdy 30 000 Kč, aktuálně ji pořídíte přibližně za 40 000 Kč. (Aktuální ceny jsou ke dni 17.9. 2021.)

Obecně je lepší nakupovat ty celosvětově známé, které vždy rychleji a pohodlněji prodáte. K těm nejznámějším patří rakouský Wiener Philharmoniker, americký American Eagle, britská Britannia, čínská Panda, kanadský Maple Leaf nebo třeba jihoafrický Krugerrand. V Evropě pak nejlépe prodáte zejména Wiener Philharmoniker, v Číně Pandu a v Americe American Eagle.

investicni-minceRůzné druhy investičních mincí
(Zdroj: Numismatika Pešek)

Co tvoří cenu investiční mince?

  • hmotnost mince (g),
  • obsah zlata/stříbra v minci (obvykle označení 999/1000 = 99,9 %),
  • aktuální cena kovu (Kč/g),
  • DPH,
  • další faktory (mincovna, motiv, náklad, stav, ročník, poptávka, přirážka prodejce…).

Nákup investičních mincí

Investiční mince doporučujeme nakupovat u ověřených prodejců. Cena mincí bude právě kvůli jejich závislosti na ceně kovu mezi prodejci velmi podobná. Pokud naleznete mince za výrazně nižší cenu, buďte obezřetní. Je zde velká pravděpodobnost podvodu.

V případě zlatých mincí je jejich nákup výhodnější v tom, že na rozdíl od medailí nebo stříbrných mincí jsou osvobozeny od DPH

Pokud mince koupíte, uschovejte je na bezpečném a suchém místě. S mincemi zacházejte vždy opatrně, a pokud jsou umístěné v kapsli nebo tubě, nevyndávejte je.

Investiční mince jsou dlouhodobá záležitost

Investovat do investičních mincí má smysl v dlouhodobějším horizontu v řádu několika let (nebo měsíců v případě výraznějšího růstu cen kovů). Pokud byste dnes koupili u libovolného prodejce například zmiňovanou 1 Oz investiční minci za 750 Kč a druhý den se ji rozhodli prodat, ve výkupu byste dostali přibližně 500 Kč. (Zmíněné ceny se vztahují ke dni 17.9. 2021.)

Ale i jen několik let staré investiční mince již prodáte za vyšší částku než mince ražené v tomto roce, byť jsou jinak v hmotnosti, množství vzácného kovu i dalších parametrech zcela totožné.

investicni-stribrna-mince-obe-strany
1 Oz Investiční stříbrná mince - Kookaburra 1999
(Zdroj: Numismatika Pešek)

Kdy investovat do investičních mincí?

Investiční mince jsou to pravé zejména pro začátečníky bez odborných znalostí, pro které je to nejjednodušší vstup do světa numismatiky. Tyto mince se dají pořídit již od několika stovek, přičemž při touze investovat více jednoduše nakoupíte větší počet mincí. V případě potřeby je pak kdykoliv snadno prodáte.

 

Historické mince 

Na rozdíl od investičních mincí je třeba říci, že s historickými mincemi je to už o něco složitější. V jejich hodnotě se kromě ceny kovu výrazněji odráží také vzácnost (výskyt), zachovalost, stáří i poptávka mezi sběrateli. Hodnota mince tedy může značně přesahovat cenu samotného kovu. Krásně to ilustruje již v jiném článku rozebíraný Svatováclavský dukát. Jeden jeho exemplář byl v roce 2020 vydražený za 850 000 euro (cca 23 milionů korun) bez aukční přirážky. Jednalo se o Svatováclavský pětidukát z roku 1937. Přitom samotná cena kovu této mince byla pouhých 22 000 Kč.

svatovaclavsky-5-dukat

 Svatováclavský 5 dukát
(Zdroj: Numismatika Pešek)

Co tedy dělá z historické mince zajímavý investiční předmět? A jaké další věci bychom o nich měli vědět, pokud bychom do nich chtěli investovat? 

Zachovalost

Historické mince mohou mít různou kvalitu. Ta se mezi numismatiky udává v šestibodové škále. Nejlepší zachovalost (kvalita 0/0) označuje minci v ražebním lesku, která nebyla nikdy v oběhu a je dokonale zachovaná bez jakýchkoliv vad. Další úrovně pak udávají celkovou otřelost mince. Mince v horších stavech zachovalosti většinou nesou některé vady, jako jsou škrábance, rez apod.

V posledních letech se do České republiky dostávají také certifikované mince, které jsou zataveny ve speciálních plastových krabičkách. Jedná se o mince, jejichž stav ohodnotila nějaká certifikační autorita. Mezi neznámější patří americké PCGS nebo NGC. 

Ačkoliv se jedná o americké certifikační autority, jejich hodnocením procházejí mince z celého světa. Na těchto krabičkách se používá americké označení kvality např. XF45, AU58, MS65, PF67. Jedná se o 30 bodovou stupnici, která oproti naší české šestibodové umožňuje mnohem detailněji popsat stav mince. 

certifikovane-mince-ngc-pcgs-coin-grading

Certifikované mince
(Zdroj: Numismatika Pešek)

Tyto certifikované mince se těší stále větší popularitě a často končí v rukách investorů. Certifikace dává kupujícím jistotu v tom, že se jedná skutečně o originální minci v jasně stanovené kvalitě. Krabičky jsou uznávané mezi sběrateli, investory i aukčními síněmi po celém světě.

Vady na mincích 

Někdy zdánlivé poškození mince nemusí být nutně vada. Např. patina, která přirozeně na mincích vzniká, ji dělá pro některé sběratele atraktivnější a může její hodnotu naopak zvýšit.

patina-na-mincichPatina na mincích
(Zdroj: Numismatika Pešek)

Na zlatých mincích se například můžeme setkat s tzv. zlatou rzí, která nemusí být vždy vnímána jako vada a pro sběratele je to naopak důkaz, že se jedná o skutečnou historickou minci. 

Mezi nežádoucí patří na první pohled zřejmé vady jako výrazné rýhy a poškozené hrany. Některé mince mohou také nést známky různých zásahů a úprav. Mince může mít očko nebo sponu, protože historicky sloužila jako módní doplněk. Měděné mince mají často na sobě zelený povlak, tzv. měděnku, která narozdíl od patiny už nežádoucí je. V žádném případě nedoporučujeme mince neodborně čistit. Takový pokus může naopak minci ještě více a nenávratně poškodit.

vady-na-mincich

Vady na mincích
(Zdroj: Numismatika Pešek)

Vzácnost

To, co výrazně ovlivňuje cenu mince je její vzácnost. Tu udává nejen náklad (počet vyražených kusů), ale také její reálný výskyt neboli jak často na takovou minci mezi sběrateli narazíte. Pokud je mince vzácná, a navíc je po ní velká poptávka, její cenu to zvyšuje. 

Naopak stáří mince až tak zásadní není. Běžně lze narazit třeba na antické mince staré tisíce let, kterých je ale velké množství a jejich cena je v řádu stokorun. Zvláštní kategorií jsou pak mince, které nesou různé ražební vady, pochází z testovacích sérií apod. Zde může jejich cena kvůli jejich vzácnosti vyšplhat do závratné výše.

vzacne-mince

100 Koruna Františka Josefa I. - 60. výročí vlády
(Zdroj: Numismatika Pešek)


Kompletní sbírky

Tak jako v jiných sběratelských odvětvích i v numismatice se lidé snaží kompletovat sbírky a vlastnit např. všechny ročníky určitého typu mince. To už je poměrně náročný úkol, zejména pokud jsou některé ročníky vzácnější. 

Kompletní sbírka určitých mincí je pak samozřejmě mnohem hodnotnější právě kvůli náročnosti takového procesu. Sbírku můžete postupně tvořit sami nebo lze pořídit už zkompletovanou sadu mincí. Zde už se bavíme v případě vzácnějších mincí o částkách v řádu spíše statisíců až milionů korun, což je vhodná varianta zejména pro větší investory.

sberatelske-sady

Sběratelské sady pro investory v luxusní etui

(Zdroj: Numismatika Pešek)

Nákup historických mincí 

Jako v každém sběratelském oboru i v numismatice se vyskytují falza (falešné mince). Některé jsou zdařilejší, jiné méně. Přesto rozpoznání falza vyžaduje hlubší odborné znalosti a běžný laik rozdíl nepozná. Z toho důvodu je lepší nakupovat od ověřených prodejců nebo vybírat mince, které jsou certifikované. Ukazatelem je také cena. V numismatice, stejně jako v jiných odvětvích, platí pravidlo, že za kvalitu se platí. Samozřejmě můžete mít štěstí a narazit na výhodnou nabídku, avšak u nízké ceny byste se měli mít vždy na pozoru.

historicke-minceHistorické mince
(Zdroj: Numismatika Pešek)

Prodej historických mincí

Pokud již máte nakoupeno, možná vás zajímá, kde a za kolik mince prodat. Možností se nabízí několik. Na burzách, na internetu, v sálových aukcích nebo přímo sběratelům či prodejcům. Minimální prodejní cenu u investičních mincí určíte poměrně snadno, a to dle ceny kovu. V případě historických mincí lze určit cena bez odborných znalostí jen velmi složitě. Orientačně vám s tím může pomoci katalog, podobné prodejní nabídky na internetu nebo dosažené ceny v aukcích. Přesto tyto údaje mohou být velmi vzdálené od reality. Dobrý prodejce vám nabídne adekvátní výkupní cenu, případně můžete využít také placených služeb a nechat si mince odborně ocenit.

Numismatika jako koníček králů 

Ačkoliv se může zdát numismatika pouze jako jedna z dalších možností investování, je to pro mnoho lidí také koníček. Věnovali se jí například i naši významní panovníci. Vzácné mince jsou nejen cenné, ale mají také své nesporné umělecké i historické kouzlo. Těšit vás tak může jak uložení financí a potenciál k jejich zhodnocení, tak sběratelská stránka věci a možnost postupně tvořit hodnotnou sbírku, kterou lze v rodině budovat po generace.

historicke-mince_1

Jak se rozhodnout při investování do numismatiky?  

Pokud jste začátečník, nemáte odborné znalosti a chcete s numismatikou začít, je vhodným startem nákup investičních mincí. Jednotlivé kusy mincí se dají pořídit již od několika stokorun. Horní hranice je prakticky neomezená a pokud chcete investovat větší částku, jednoduše koupíte odpovídající množství investičních mincí.

Pokud numismatice rozumíte nebo toužíte po zajímavější investici, ideální jsou pro vás mince historické. U nich je sběratelská hodnota a investiční potenciál o něco zajímavější. Při nákupu je zde však celá řada dalších faktorů, které je třeba brát v úvahu. Jestliže numismatice sami nerozumíte, nemusí to být překážka v investování do historických mincí. Před nákupem byste se však měli poradit se zkušeným odborníkem.

Zvažujete nákup či prodej historických nebo investičních mincí, ale chybí vám odborné znalosti? Ozvěte se nám a rádi vám poradíme. Nebo si třeba jen prohlédněte naši pečlivě vybranou nabídku zlatých a stříbrných mincí. 

Design šablony vytvořil Shoptetak.cz & Tomáš Hlad.